Bibliography

1910-1938

  1. GIAJA, J. (1910). Sur l’isolement d’un sucre biose dérivant de l’amygdaline. C. R. Acad. Sci, Paris
  2. GIAJA, J. (1910). Sur quelques propriétés du sucre biose dérivant de l’amygdaline. C. R. Soc. Biol. 69, 235
  3. GIAJA, J. (1910). L’amygdalines et les ferments. Iternat. Physiol., VIII Congr. Physiologie, Vienne.
  4. GIAJA, J. (1911). Sur l’empêchement de la production de sucre réducteur dans l’hydrolyse diastasique de l’amygdaline. C. R. Soc. Biol. 71, 509.
  5. *GIAJA, J. (1912). Untersuchungen über die Mannane, Galactane und Cellulose angreifende Enzyme. Biochem Z.
  6. GIAJA, J. (1912). Les rayons ultra-violets el l’émulsine d’Helix. C. R. Soc. Biol. 71, 2.
  7. **GIAJA, J. (1912). Fermenti i Fiziologija. Beograd, pp. 69
  8. GIAJA, J. (1912). Sur la glycémie chez le Poulet. C. R. Soc. Biol. 63, 102.
  9. GIAJA, J. (1912). Sur l’ablation du panréas chez l’aigle pygargue. C. R. Acad. Sci, Paris, 306
  10. GIAJA, J. (1913). Essai de nomenclature rationelle des ferments. Revue scientifique (15 mars)
  11. GIAJA, J. (1913). Sur la digestion des manno-galactanes chez les oiseaux. C. R. Soc. Biol. 64, 1375
  12. GIAJA, J. (1913). Influence des produits de dédoublement de l’amygdaline sur le rapport dans lequel ceux-ci apparessent au cours de l’hydrolyse diastasique de ce glucoside. C. R. Soc. Biol.75, 33
  13. GIAJA, J. (1913). Sur la digestion des manno-galactanes. Iternat. Physiol., IX Congr. Physiologie, Groningen
  14. ЂАЈА, И. (1913). Утицај убацивања гликозе и сахарозе у вене на млечни шећер. Глас САН 91
  15. GIAJA, J. (1913). Sur l’action de quelques ferments sur les hydrates de carbone de la levure. C. R. Soc. Biol. 73, 2

* For these publication from Annals of SASA, 30, 303 (1921) is written “in collaboration (with) Bierry, Henri, Gompel and Vlès.”
** Awarded by SASA from Pera K. Janković Foundation.


  1. GIAJA, J. (1918). Zimaza i alkoholno vrenje. Glasnik Hrv. Prirodoslovnog društva 29
  2. GIAJA, J. (1919). Emploi des ferments dans la physiologie cellulaire: le globule de levure depouille de sa membrane. C. R. Soc. Biol. 82, 719
  3. GIAJA, J. (1919). La levure vivante provoque-t-elle la fermentation du sucre uniquement par sa zymaze? C. R. Soc. Biol. 82, 804
  4. GIAJA, J. (1919). Sur l’action successive de deux genres d’émulsine sur l’amygdaline. C. R. Soc. Biol. 82, 1196
  5. GIAJA, J. (1919). La marche du début de la fermentation alcoolique. C. R. Soc. Biol. 82, 1225
  6. GIAJA, J. (1919). Osnovna biološka energija i energetika kvasa. Rad Jugoslavenske Akademije Znanosti i Umjetnosti 291, 91
  7. GIAJA, J., BRANISAVЉEVIĆ, G. D. (1920). O jednome električnome termostatu. Glasnik Hrv. Prirodoslovnog društva 31, 55
  8. GIAJA, J. (1920). La zymase et la fermentation alcoolique. Physiol. Pathol. gén. 23, 1094
  9. GIAJA, J. (1920). L’energie biologique fondamentale. C. R. Soc. Biol. 83, 1386.
  10. GIAJA, J., DJERMANOVIC, G. M. (1920). Action du toluéne sur la levure desséchée. C. R. Soc. Biol. 83, 1388
  11. GIAJA, J. (1920). Sur l’énergétique de la levure. C. R. Soc. Biol 83, 1479

  1. ЂАЈА, И. (1921). Изучавање једне двоструке ферментске акције. Глас САН 93, 122.
  2. GIAJA, J. (1921). Etude de décomposition de l’amygdaline au point de vue des réactions fermentaires conjugées. Chim. Physique 19, 77.
  3. GIAJA, J., MALEŠ, G. B. (1921). Eksperimentalno traženje jedne zajedničke osnove u živih bića. Glasnik Hrv. Prirodoslovnog društva 33, 1.
  4. ЂАЈА, И. (1921). О утицају некојих фермената на угљене хидрате кваса. Глас САН 93, 152
  5. GIAJA, J., MALEŠ, G. B. (1922). Sur la consommation d’oxygène et le pouvoir fermentatif de la levure toluénisée et fluorée. C. R. Soc. Biol 86
  6. GIAJA, J. (1922). La levure toluénisée el la levure vivante se comportent de la même manière envers la concentration du milieu sucré.C. R. Soc. Biol 86
  7. GIAJA, J. (1922). Sur la levure dépouillée de membrane.C. R. Soc. Biol 86
  8. ЂАЈА, И., МАЛЕШ, Б. (1922). Прилог изучавању енергетског промета у миша и пацова. Глас САН 55
  9. ЂАЈА, И. (1922). О оксидацији у морских животиња када се налазе у атмосфери. Глас САН 55
  10. ЂАЈА, И., АШЕШОВ, (1922). Толуолисан квас није мртав. Глас САН 55
  11. ЂАЈА, И. (1922). Хемија живота. Споменица Симе Лозанића. Београд
  12. GIAJA, J. (1924). Le métabolisme maximum du repos et le quotient métabolique. C. R. Soc. Biol. 90, 1087
  13. ЂАЈА, И. (1924). Врхунски метаболизам и метаболизмов количник. И Врхунски метаболизам и површински закон. ИИ Врхунски метаболизам у току растења. Глас САН 65
  14. ЂАЈА, И., ШАХОВИЋ, К. (1924). О ослобођавању материја које редукују, дејством фермената на крв. Глас САН 65
  15. ЂАЈА, И., ШАХОВИЋ, К. (1924). О ослобођавању материја које редукују, дејством фермената на мокраћу. Глас САН 65

  1. GIAJA, J. (1925). Sur la signification de la loi des surfaces pour le métabolisme de base et pour le métabolisme de sommet. C. R. Soc. Biol. 92, 364.
  2. GIAJA, J. (1925). Le pouvoir déperditeur calorique et le métabolisme de base.C. R. Soc. Biol. 93, 646
  3. GIAJA, J. (1925). Le métabolisme de sommet et le quotient métabolique. Physiol. Physicoch. Biol. 1, 596
  4. GIAJA, J. (1925). La marge de la thermogénèse et le quotient métabolique au cours du développement embryonnaire et de la croissance. Physiol. Physicoch. Biol. 628
  5. GIAJA, J., ŠAHOVIĆ, K. (1925). Le sucre du sang et les ferments. Soc. Chim. Biol. 8
  6. GIAJA, J., ŠAHOVIĆ, K. (1925). Le quotient métabolique et l’adrénaline.C. R. Soc. Biol. 93
  7. GIAJA, J., ŠAHOVIĆ, K. (1925). Le métabolisme de sommet et les capsules surrénales. C. R. Acad. Sci, Paris, 181, 885
  8. GIAJA, J., ŠAHOVIĆ, K. (1925). Action de l’insuline sur le métabolisme de sommet. C. R. Soc. Biol. 94, 224
  9. GIAJA, J., MALEŠ, B. (1925). Le métabolisme de sommet au cours de l’inanition.C. R. Soc. Biol. 94, 226
  10. GIAJA, J., ŠAHOVIĆ, K. (1926). Action du sulfate de l’atropine et du chlorhydrate de pilocarpine sur le quotient métabolique. C. R. Soc. Biol. 94, 689
  11. GIAJA, J., ŠAHOVIĆ, K. (1926). Inefficacité de la pilocarpine sur le métabolisme énergétique en l’absence des capsules surrénales. C. R. Acad. Sci, Paris, 182, 1292
  12. GIAJA, J. (1926). Sur le rapport entre le métabolisme de base et le pouvoir déperditeur calorique. C. R. Soc. Biol. 94, 1316
  13. ЂАЈА, И. (1926). О утицају акохола на термогену моћ организмову и метаболизмов количник. Глас САН 122
  14. ЂАЈА, И. (1926). Међусобно замењивање састојака хране у врхунскоме метаболизму. Глас САН 122
  15. GIAJA, J. (1926). Le métabolisme de sommet. La Médecine 905
  16. ЂАЈА, И (1926). Врхунски метаболизам у физиологији и у патологији. Медицински преглед
  17. GIAJA, J. (1927). L’action dynamique spécifique mise en évidence par la polypnée thermique.C. R. Soc. Biol.
  18. GIAJA, J., ŠAHOVIĆ, K., GIAJA, A. (1927). Sur l’absence de fièvre dans l’infection du Rat décapsulé. C. R. Acad. Sci, Paris
  19. ЂАЈА, И., МАЛЕШ, Б. (1927). О природи горива у производњи допунске топлоте. Изучавање количника дисања. Глас САН 125
  20. GIAJA, J. (1928). Le métabolisme de base et l’homéothermie. Physiol. Physicoch. Biol. 4, 905
  21. GIAJA, J., ŠAHOVIĆ, K., MALEŠ, B. (1928). Sur l’abaissement de la température du Rat et de la Souris maintenus un certain temps à la neutralité thermique. C. R. Soc. Biol. 99, 1155.
  22. GIAJA, J., MALES, B (1928). Sur la valeur du metabolisme de base de quelques animaux en fonction de leur surface. Ann Physiol Physicochim Biol, 5, 875
  23. ЂАЈА, И. (1929). О значају енергетске потрошње хомеотерама на температури термичне неутралности. Глас САН 135
  24. ЂАЈА, И. (1929). О производњи топлоте некојих животиња у крајњој борби против хладноће. Врхунски метаболизам. Глас САН 135
  25. GIAJA, J. (1929). Le métabolisme de sommet. C. R. Soc. Biol. 101

  1. ЂАЈА, И., ЂЕЛИНЕО, С. (1930). Хипотермија и термогенеза. Глас САН 140, – GIAJA, J. GELINEO, S. (1930). L’hypothermie et la thermogénèse. Internat. Physiol. 32, 237
  2. ЂАЈА, И. (1930). Мишићни умор и термогенетска моћ. Глас САН 140
  3. ЂАЈА, И., ЂЕЛИНЕО, С. (1930). Последица дугог борављења у топлој средини на отпорност према хладноћи. Глас САН 140
  4. GIAJA, J. GELINEO, S. (1930). Influence d’un séjour prolongé à la température de la neutralité thermique sur la puissance thermogénétique. Physiol Physicoch. Biol. 7, 163
  5. ЂАЈА, И., ЂЕЛИНЕО, С. (1930). Утицај ниских температура, на којима се хомеотермија не може одржати, на термогенезу. Глас САН 140
  6. ЂАЈА, И., ЂЕЛИНЕО, С. (1930). Термички фактор растења. Глас САН 32
  7. GIAJA, J. (1930). Le métabolisme de sommet et l’accomodation de la thermogénèse. Paris Med.
  8. GIAJA, J. GELINEO, S. (1931). La thermogénèse à la température inférieure à celle de la résistance homeotherme. Physiol. Physicoch. Biol. 7, 152
  9. ЂАЈА, И. (1932). Некоје одлике борбе против хладноће. Глас САН 150
  10. GIAJA, J. (1932). Influence de la fatigue musculaire sur la puissance thermogénétique et la resistence au froid. Physiol. 8
  11. GIAJA, J., DIMITRIJEVIC, I. (1932). Influence de la température ambiante sur l’effet des substances dites pyrétiques. C. R. Acad. Sci, Paris, 145
  12. ĐAJA, , VIŠNJIĆ M. (1932). Određivanje gasovitih razmena metodom konfinovanja. Zbornik radova posvećen Živojinu Đorđeviću. Beograd
  13. ЂАЈА, И. (1932). Хлоралоза и терморегулација. Глас САН 151
  14. ЂАЈА, И., ЂЕЛИНЕО, С. (1933). О отпорности према хладноћи некојих хомеотерама. Глас САН 158, . – GIAJA, J. GELINEO, S. (1932). Sur la résistance au froid de quelques homéothermes. Internat. Physiol. 37
  15. ЂАЈА, И., ДИМИТРИЈЕВИЋ, И. (1933). Терморегулација у грозници. Глас САН 158 – GIAJA, J., DIMITRIJEVIC, I. (1933). Étude de la thermorégulation dans la fièvre. Pharmacodyn. Therapie 45
  16. GIAJA, J., MARKOVIC, L. (1933). Sur le pouvoir protecteur du pelage et du plumage. C. R. Soc. Biol. 115

  1. GIAJA, J. (1935). Sur l’importance du milieu thermique dans l’expérimentation physiologique sur les homéothermes. Med. 25
  2. ЂАЈА, И., ЂЕЛИНЕО, С. (1935). Испитивање издржљивости домаћих животиња на ниским температурама. Глас САН 162 – GIAJA, J. GELINEO, S. (1935). Sur la résistance de quelques homéothermes aux basses températures. C. R. Acad. Sci, Paris, 200
  3. ЂАЈА, И., ЂЕЛИНЕО, С. (1935). Напон ваздушног кисеоника и отпорност према хладноћи. Глас САН 166
  4. GIAJA, J., MARKOVIC, L. (1935). Sur la respitation de la levure.C. R. Soc. Biol. 119, .
  5. GIAJA, J. GELINEO, S. (1935). Sur les causes de la mort par inanition. C. R. Soc. Biol. 119
  6. GIAJA, J. (1936). Appareille de mesure des échanges gazeux de la levure. fermentation. 2
  7. ЂАЈА, И., ЂЕЛИНЕО, С. (1936). Барометарски притисак и термогенеза. Глас САН 172 – GIAJA, J., GELINEO, S. (1936). Pression barométrique et thermogénèse.C. R. Acad. Sci, Paris
  8. ЂАЈА, И., ДИМИТРИЈЕВИЋ, И. (1935). Утицај експерименталне барометарске депресије на грозницу. Глас САН 172 – GIAJA, J., DIMITRIJEVIC, I. (1936). Influence de la dépression barométrique sur la fièvre. C. R. Soc. Biol. 72, 641
  9. GIAJA, J. GELINEO, S. (1936). Sur la courbe réelle da la thermogénèse.C. R. Soc. Biol.
  10. GIAJA, J. (1938). Sur l’analyse de la fonction de calorification de l’homéotherme par la dépression barométrique. C. R. Soc. Biol. 127, 135.
  11. GIAJA, J. (1938). Suppression de l’action spécifique dynamique des protides par la depression barometrique. C. R. Soc. Biol. 127, 1355
  12. GIAJA, J. (1938). L’influence du froid sur l’organisme. Nutrition , No. 2.

 

Giaja J. Homeothermie et thermoregulation I – Homeothermie. Paris: Hermann, 1938
Giaja J. Homeothermie et thermoregulation II – Thermoregulation. Paris: Hermann, 1938